Agility ParcoursAgility Parcours
Welzijn HondWelzijn Hond
Agility, wat is dat eigenlijk?
Agility training is een reeks aan behendigheidsoefeningen waarbij de hond een hindernisparcours in een bepaalde volgorde zo snel mogelijk aflegt zonder fouten te maken. Bij deze sport staat het plezier van zowel de hond als de eigenaar centraal.
Hoe werkt agility?
Tijdens het doorlopen van de hindernissen mag de handler, meestal de eigenaar, de hond met de stem en gebaren aanwijzingen geven. De hond noch de hindernissen mogen daarentegen worden aangeraakt. Dit betekent dat de hond heel goed moet leren om te reageren op de aanwijzingen die met de stem gegeven worden en lichaamssignalen snel moet herkennen. De hindernissen bij agility zijn zo ontworpen dat de verschillende vaardigheden van de hond getraind en getoetst kunnen worden.
Populaire hondensport
Agility is de populairste hondensport van Nederland en wordt gezien als dé vrijetijdsbesteding voor honden en hun baasjes. Het speelt mooi in op het natuurlijke instinct van de hond om te willen bewegen. Het is een geweldige training voor de hond, die zich lichamelijk behoorlijk moet inspannen tijdens een agility sessie. Dit geldt overigens ook voor de eigenaar.
Groei voor de hond
De verschillende hindernissen zijn ontworpen om de zintuigen van de hond te prikkelen en om zijn geheugen en concentratie te trainen. De meeste honden die aan agility training doen laten ook sociale groei zien en worden doorgaans ook prettiger in de omgang in het dagelijks leven.
Het lijkt op paardenspringsport
De vergelijking met paardenspringsport is makkelijk te maken en dat is niet voor niets. Agility is er namelijk op gebaseerd. Echter zijn er ook enkele verschillen. Naast het springen in de hoogte en breedte moet de hond ook over obstakels klauteren, zigzaggen tussen paaltjes en door tunnels rennen.
Waar kan ik agility beoefenen?
Agility kun je recreatief beoefenen, maar je kunt ook samen met je hond deelnemen aan wedstrijden. Er bestaan vier verschillende hoogteklassen (small, medium, intermediate en large). In elke klasse kan je mee doen op verschillende niveaus: als debutant, 1e, 2e en 3e graad.
Tijdens deelname aan wedstrijden behaal je punten. Deze punten helpen je te promoveren naar het volgende niveau.
Oudere honden zijn doorgaans wat minder snel en minder soepel. Voor hen bestaat er ook een veteranen klasse. Er zijn daarnaast ook verenigingen die wedstrijden voor hele jonge honden organiseren. Heb je meerdere honden die in agility getraind zijn? Dan zijn er ook teamwedstrijden waaraan jij en je honden mee kunnen doen.
Waar kan ik agility beoefenen?
De meeste kynologenclubs bieden de mogelijkheid tot agility training. Wedstrijden worden met regelmaat overal in het land georganiseerd. Wanneer je een club of sportcentrum hebt gekozen kun je op de agenda van hun website bekijken waar en wanneer er wedstrijden of evenementen georganiseerd worden.
Wat heb ik nodig voor een agility wedstrijd?
Je hebt voor je hond een zogenaamd hondenlogboek nodig alvorens je aan een wedstrijd mee kunt doen. Een logboek kun je online aanvragen. Zodra je deze hebt ontvangen kun je een startlicentie voor wedstrijden aanvragen.